Halkların Demokratik Partisi ( HDP), Leyla’ya verilen cezaya, düzenlediği basın açıklamasıyla tepki gösterdi.

HDP Van İl Örgütü binası önünde düzenlenen açıklamaya, milletvekili Murat Sarısaç, HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Eşbaşkanları Gülderen Varlı ve Çetin Uyar, Tevgera Jinên Azad (TJA), Van Barış Anneleri Meclisi üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.  Açıklamayı HDP Van İl Yöneticisi Nurcan Kayar okudu.

'MAHKEMELER SİNDİRME ARACINA ÇEVRİLDİ'

Türkiye’de düşüncelerini ifade edenlerin yargılanmaları söz konusu olduğunu belirten Nurcan Kayar , “Ülkede hukuk devlet ilkesi suç ve cezanın kanuniliği ilkesi, masumiyet karinesi, fikir ve ifade hürriyeti, AKP-MHP faşizminin tehdidi altındadır. Bu ülkede insanlar fikirlerini, beyan ettikleri için gözaltına alınmakta, tutuklanmakta, haklarında hukuksuzca hükümler verilmektedir. Her gün bir hukuksuzluk ve hak ihlali yaşanmaktadır. Hukuk sistemi iktidarın bir aparatına dönüştürülmüştür. Mahkemeler, toplumsal muhalefeti sindirme aracına çevrilmiştir. Söz konusu Kürtlerin demokratik siyasal mücadelesi olunca bu sistemin ölçüsü hukuksuzluk olmaktadır. Dün kamuoyuna yansıyan bir mahkeme kararı, bir kere daha bu sistemin halkımızın demokratik mücadelesine karşı kullanıldığını göstermiştir” dedi.

'LEYLA GÜVEN ŞAHSINDA TÜM MUHALİFLERE HUKUKSUZLUK YAPILMIŞTIR'

Yargının tamamen iktidarın denetiminde olduğunu ve keyfi uygulamaların hayata geçirildiğini söyleyen Kayar, “AKP-MHP iktidarı, yaşamı direniş ve mücadele ile geçmiş olan Leyla Güven yoldaşımızdan yargı yoluyla intikam almaya çalışmaktadır. Bizler bu hukuk dışı ve meşru olmayan kararı halklar ve partimiz nezdinde yok sayıyoruz Verilen bu hükümler halkın nezdinde hükümsüzdür. Leyla Güven şahsında muhaliflere, toplumsal muhalefete, aydınlara karşı bir hukuksuzluk yapılmaktadır. Leyla Güven ve tüm tutsak siyasetçiler bu ülkede emeğin, barışın ve demokrasinin siyasetinde söz kurmak için mücadele etmişlerdir” şeklinde konuştu.

'HESAP SORACAĞIZ'

Son olarak “Kararlara imza atan herkese şunu bir kere daha duyuruyoruz” ifadelerine dikkat çeken Kayar, “Tıpkı İstanbul seçimlerindeki gibi Türkiye Geneli seçimlerde de bu faşizmin ana kaynaklarını keseceğiz. AKP-MHP faşizmine ve tecrit sistemine güvenerek iş yapan kayyımlar, HDP'nin siyasal faaliyetlerini engelleyen bürokratlar, AKP'nin OHAL hukuku ile karar veren yandaş yargı sisteminin memurları duysun. İlk sandıkta AKP'yi tüm karanlığı ile birlikte tarihte layık olduğu yere göndereceğiz. Tekrar ediyoruz. Hesap soracağız” sözlerini kullandı.

  'LEYLA GÜVEN ONURUMUZDUR'

Ardından konuşan HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ise verilen kararın hukuksuz olduğunu belirterek, “AKP-MHP’nin cübbesi ilikli hakim ve savcıları bugün bir düşman hukukuna daha imza atmış bulunmaktalar. Leyla Güven’e verilen ceza barışa, demokrasiye, muhalefete, kadın mücadelesine verilen cezadır. Türkiye de hukuktan söz edecek durumda değiliz. Bugün AKP menfaatleri hukukun üstünde tutuluyor. Leyla Güven ve yoldaşlarının vermiş olduğu barış ve demokrasi mücadelesidir. Leyla Güven’den aldığımız onurlu mücadelesiyle ‘berxwedan jiyane’ diyoruz” ifadelerini kullandı.

Mezopotamya Ajans

Editör: TE Bilisim