VanHaber - Van'da Star Kadın Derneği 1'inci Olağan Kongresi’ni gerçekleştirerek yeni yönetimini belirledi. Merkez Baro Konferans salonunda gerçekleştirilen kongreye, kadınların yöresel kıyafetleriyle katılmaları dikkat çekti. Kongreye, Tevgera Jinén Azad (TJA ) aktivistleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ve HDP Van Kadın Meclisi, Baro Kadın Komisyonu,  Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Van Kadın Meclisi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Van Kadın Derneği (VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Kültür Derneği (MEBYA-DER) üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlar anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kongrede ilk olarak divan belirlendi.  Divanda STAR Kadın Derneği eski yönetiminden Meryama Arslan, Emine Bozkurt ve Aslıhan Şedal yer aldı. Kongrede ilk olarak söz alan Meryama Arslan, kadın mücadelesi kapsamında birçok etkinlik düzenlediklerini söyledi. Bir yıl içinde derneğin kadına yönelik şiddet alanında verdiği mücadeleye işaret eden Arslan’nın konuşması ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.  Gösterimin ardından dernek üyelerinden Rojbin Bor söz aldı. 

'ŞİDDETİ FRENLEME KANPANYASI İMZALADIK' Mücadelelerinde kadın dayanışmasını önceleyerek şiddete maruz bırakılan birçok kadına destek verdiklerini söyleyen Bor şöyle devam etti: “TJA ile 8 Mart miting etkinliğinde ortaklaşarak kitlesel bir şekilde kutladık. İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı kentteki tüm yerel kadın dinamikleriyle bir araya gelerek tepkimizi basın açıklamasıyla gösterdik. Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ile kadına yönelik şiddete dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak için 'şiddeti frenliyoruz' kampanyamızı imzaladık. Bir yıl içerisinde kent merkezi ve bağlı ilçelerde birçok kadınla dayanışma ağlarımızı geliştirdik.”  Kongre, erkek-devlet şiddeti sonucunda katledilen kadınların fotoğraflarının yer aldığı slayt gösterimi ile devam etti. 

'ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK VE YÜRÜTÜYORUZ' Dernek Başkanı Serap Güvenç ise konuşmasına katılanlara teşekkür ederek başladı. Kadınların her süreçte kendilerini yenilemekte, geçmişin pratikleriyle yüzleşmekte olduğunu kaydeden Güvenç, yine kendilerini ifade edebilecekleri sivil toplum örgütlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Güvenç, “Bu ihtiyaca binaen kurulan Star Kadın Derneği olarak kadınların aile içi ve sosyal rollerinin dengelemesi adına vizyon ve misyonumuzdan ödün vermeden, kadınların refahı için istikrarlı bir şekilde ve sizlerin de desteğiyle çalışmalarımızı yürüttük ve yürütüyoruz” dedi.  'ADALETİ GÖZARDI ETMEDEN BİR SİSTEM' Van’da yaşayan kadınlar başta olmak üzere tüm kadınların sosyal, ekonomik, siyasal, kültürel, din ve cinsiyet gibi kavramlar çerçevesinde karşı karşıya kaldığı sorunlara dernek olarak çok yönlü bir bakış açısıyla çözüm üretmeye çalıştıklarını söyledi. Toplumsal cinsiyet adaletinden bahsederken, bu noktadan hareket ettiklerini ifade eden Güvenç, “Kadın ve erkek arasındaki farklılıkları gören ve bunun üzerinden politika geliştiren, eşitliği sağlarken adaleti göz ardı etmeden bir sisteme artık ihtiyaç duyduğumuzu da dile getiriyoruz. Kadına yönelik şiddet farklı toplumlarda farklı kültürlerde yaşayan gelir ve eğitim düzeyi ne olursa olsun kadınların ortak sorunu olup yalnızca özel alanda değil toplumsal ve kurumsal alanda da yaşanmaktadır. Bu sorunun büyüklüğünün ve yaygınlığının farkında olarak gerek ülkemizde, gerekse dünyada, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler özel sektör ve medya gibi toplumun tüm kesimlerinin dahil oldukları ortak ve kararla bir mücadele yürütülmektedir” ifadelerini kullandı. 

'KADIN CİNEYETLERİ POLİTİKTİR' Kadına yönelik şiddetin ortadan kalkması için yasal düzenlemenin yapılmasının yanında bu düzenlemelerinin getirdiği haklar ve sorumluluklar konusunda sahip olunan farkındalık ve bilinçte büyük önem taşıdığına dikkat çeken Güvenç,  şunları dile getirdi: “İki günde 6 kadının katledildiği bir ülkede yaşıyoruz. Kadın cinayetleri politiktir diyoruz, neden diyoruz? Çünkü devletin elinde her türlü olanakları varken neden kadınlar katlediliyor? Neden kadınları korumuyor? Kanunlar var, kolluk kuvvetlerini istedikleri gibi yönlendirebilirler, teknik olarak olanaklar sağlanabilir. Yargı adil olabilir, bunlar varken yapmıyorlarsa göz göre göre kadınların katledilmesine seyirci kalınıyor. Bu durum tacizcilere tecavüzcülere katillere cesaret veriyor. Kadınlara ses çıkarmayın itaat edin, itiraz etmeyin evlerden çıkmayın erkeğe tabi olun olmazsanız başınıza birçok şey gelir. Devlet sizi korumaz. Biz sizi katledeni, taciz ve tecavüz edeni koruruz demeye getiriyorlar. Ona göre haddinizi bilin diyorlar toplumsal hayatı ve siyaseti toplumsal cinsiyete dayalı bir şekilde yürütmek yerine kadınların üzerinde tahakküm kurmak için kullanıyorlar. Bugün kadın kazanımlarına saldıran kendilerince makul ve makbul kadın yaratmaya çalışıyor olmalarından dolayı kadın cinayetleri politiktir diyoruz.”

'SÖZLEŞMEDEN ÇEKİLMEK KADIN KAZANIMLARINA YAPILMIŞ SALDIRIDIR' Cumhurbaşkanı kararı ile feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne değinen Güvenç, “Sözleşmeden çekilmek uluslararası zeminde kadına yönelik şiddete ve mücadeleye dair verilen sözden dönülmesinin yanı sıra erkek şiddetiyle mücadelede devletin yükümlülüklerini tanımama ve kadınları şiddete mahkûm etme anlamına gelmektedir. Ülkelerin kültürleri ve gelenekleri kadına yönelik şiddetin bahanesi olamaz. Hiçbir değer kadınların can güvenliğinden ve devletin vatandaşlarını her koşulda koruma görevinden üstün olamaz. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılarak bunlar hiçe sayılmıştır. Anayasa ve insan hakları hukukuna aykırı olan bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. Sözleşmeden çekilmesi kadın kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır” dedi.  Güvenç, son olarak, “Biz kadınlar itaat etmeyeceğiz. Makbul kadınlar olmayacağız. Eşit özgür bir yaşam için krize savaşa ve şiddete karşı yan yana gelmeye sessimizi yükseltmeye ve haklı mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz” diyerek yeni yönetime başarılar diledi.  Ardından yeni yönetim listesinin açıklanmasıyla birlikte Star Kadın Derneği’nin yeni başkanı olarak Avukat Dilan Kunt Ayan, dernek yönetimine ise Sevgi Özdinç, Meryema Arslan, Mizgin Bor ve Emine Bozkurt  seçildi. 

'BİZLER GÖRMEK İSTEMEDİĞİNİZ HER YERDEYİZ' Yeni yönetimin belirlenmesi ardından söz alan Dilan Kunt Ayan, “Türkiye de kadına yönelik şiddet o kadar yaygın bir hal aldı ki artık bırakın sokakları kadınların en güvende hissetmesi gereken yer olan kendi evlerinde dahi güvende değiller. Her gün kadınların farklı şekilde katledilmesine ve ölüme sürüklenmesine tanık oluyoruz. Tüm bu kadınları baskılama araçlarına rağmen biz kadınlar mücadelemizi sekteye uğratmadık uğratmayacağız. Biz kadınlar bugün sadece baskıya cinsiyetçiliğe ve sömürüye karşı durmuyoruz. Aynı zamanda kadın özgürlükçü, eşitlikçi, adil bir sistem inşası için mücadele ediyoruz. İşte tamda bunu diyoruz ki; bizler görmek istemediğiniz her yerdeyiz, olmayanda devam edeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz. İrademizi gasp edenlere boyun eğmiyoruz. Örgütlü kadın mücadelemizi büyütüyoruz” sözlerini kullandı.  Kongrede söz alan kadınlar, şiddetle mücadele alanında dayanışmayı büyütme mesajları verdi. 

Kongre, erbane eşliğinde çekilen halay ve zılgıtlarla sona erdi.

Erciş Haber

Editör: TE Bilisim