HDP Kadın Meclisi ve TJA 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Van’da yapılacak etkinliklerin startını, gerçekleştirdiği açıklama ile duyurdu. Açıklamada, kentte 25 Kasım günü düzenlenecek yürüyüşe tüm kadınların katılması için çağrı yapıldı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında kent merkezi ve ilçelerinde yapacakları eylem ve etkinlik programlarının startını düzenledikleri basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurdu. HDP İpekyolu ilçe binası önünde düzenlenen açıklamaya HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, HDP’li yerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları, STAR Kadın Derneği üyeleri yanı sıra birçok kadın katıldı. Kürtçe Türkçe “ Savaşa Şiddete Yoksulluğa Karşı Kadın Özgürlük Zamanı” pankartının taşındığı açıklamada “Özsavunma suç değil, haktır”, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun” ve “Erkek kadının özgürlük yoldaşı olmalıdır” yazılı dövizler de yer aldı. Açıklamayı HDP Van İpekyolu İlçe Eşbaşkanı Canan Uzunay okudu. 

‘Kadın kazanımları hedef alınıyor’

Erkek egemen sistemin kadını kadına, kadını bedenine yabancılaştırarak örgütlülüğünü yok etmeye, kırmaya, itaat ettirmeye zorladığını belirten Canan, tarih boyunca kadın kazanımlarını hedef alan eril zihniyetin bugünde aynı politikalarını sürdürdüğünü kaydetti. Canan, “Dünyayı sınır telleriyle ulus devletlere ayıranlar, söz konusu kadın kazanımlarına saldırmak ise sınırları kaldıracak denli ortaklaşabileceklerini,  aynı dil ve yöntemi kullanarak gösteriyorlar” dedi.

‘Kadınlara itaat etmek dayatılıyor’

Ulus devletlerin savaşı-savaşmayı bir yönetme biçimi haline getirdiği bu sistemsel kriz karşısında hem sonuçları hem de sürekliliği açısından kadın kırımını sürdürdüğünü söyleyen Canan,  “Afganistan’da Taliban, Şengal’de diğerleri… İşgal ve sömürgeciliği ailenin ve dini hassasiyetlerin korunması sözleriyle perdeleyenlerin, kadınların özgürlük alanlarını ortadan kaldırmaya çalıştıklarını; hukuku siyasallaştırarak kadınları güvencesiz bırakmak istediklerini, göz altılarla ve tutuklamalarla kadınları itaat etmeye zorladıklarını biliyoruz. Bu kısımda operasyonlar, Ayşe Gökkan’a verilen ceza gibi somut örnekler de paylaşılabilir” sözlerini kullandı.

‘Hep birlikte şiddete karşı duralım durduralım’

Van da TJA ve Kadın Meclisi olarak 25 Kasım için etkinlik startını ilan ettiklerini  belirten Canan, “Yerelden beslenen örgütlenme ağımızı her süreçte olduğu gibi Kasım ayında özellikle şiddete karşı mücadele eksenli yürütüp sokakta, mahallede, köylerde, ilçelerde şehirde her alanda çalışmalarımız olacaktır. Buradan tüm kadınlara çağrımızdır; gelin hep birlikte yapılan her türlü şiddete karşı duralım, durduralım” ifadelerini kullandı. 

Yürüyüşe davet

Van’da 25 Kasım Günü için çok sayıda kadının katılımıyla büyük bir yürüyüş düzenleyeceklerini de ekleyen Canan, kentteki tüm kadınları bu yürüyüşe davet etti. 

Açıklama, alkış ve sloganlarla son buldu. jinnews

Editör: TE Bilisim