Haydar ERDİNLER / VanEkspres Ankara

Bugün Ankarada oynanan Ankaraspor – Vanspor maçında olağanüstü gerginlikler yaşandı, Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı Gülşen ORHAN ile Vanspor FK Başkanı Mehmet AVCI ve Akın Dincer'in ciddi çabası sonucunda takımını desteklemeye gelen 150-200 civarında ki Vanspor taraftarları stada alındılar.



Ankara’da öylesine bir hava vardı ki, bırakın maçı izlemeyi  / kazanmayı,

Sanki stada girebilmek, maçı kazanmaktan daha önemliydi…

Taraftar haklıydı. Ankaraspor’un nedeni belli olmayan dayatmaları, engel çıkartmaları ortamı iyice germeye yetmişti.

Bir çoğu yıllarca gurbette yaşamış, aylar sonra yüreğinden his ettiği, doğduğu yeri temsil eden futbol takımı izlemeye gelmiş vede oruçlu olduğu halde, kilometrelerce uzakta olan stada farklı olanakları kullanarak stada ulaşan bu taraftarların, takımına destek vermesinden daha doğal ne olabilirdi? Üstelik bir çoğu eşini, arkadaşını, çocuklarını alıp gelen taraftarlardan oluşmuştu.

Uzun yıllar takımın adını unutan taraftarlar, bu sene ilk kez yeniden heyecan yaratan yeni yönetim ve bu yönetimin geneli gençlerden oluşması, enerjik, sempatik, dürüst ve hesap verebilirlik yönleriyle taraftarların dikkatini çekmeyi başarmışlar.

Örnek verecek olursak;

Maçın başlamasına yaklaşık 25-30 dakika kala; kendi araçlarıyla konvoy şeklinde gelen Vanspor  FK Yönetim Kurulu Üyelerinin bir kısmı protokoldeki yerlerini almak için içeri girince, Vanspor, kulüp başkanı Mehmet AVCI içeri girmeden taraftarlarıyla buluştu, taraftarların istek ve dileklerini dinledi, sorularına makul kısa öz cevaplar vererek her zaman ki gibi sakin, mütevazi ve beyefendiliği ile dikkatleri üzerine çekerken; aşağıda belirttiğim şekilde 150-200 civarında taraftarının içinden ayrılmayarak nasıl mücadele verdiğine bire bir şahit oldum.

Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Ankara’da yaşayan Van’lılar da bu heyecanı yaşamak isterken;

ANKARASPOR YÖNETİCİLERİ FAİR-PLAY KURALLARINA UYMADI

Bu gün gördüğüm kadarıyla; Ankaraspor yöneticileri spor namına fair-play kuralını unutmuş, adeta kuş uçurtmayın hava algısını yaratarak, gelen Vanspor’ un tüm yönetim, protokol ve konukları ile seyircilerini ciddi anlamda gerdiler.

Ankaraspor Yöneticileri; Vanspor yönetim kurulu üyelerine bile ambargo uygulayarak 15 kişilik kontenjan ayırdıkları haberleri ne kadar doğru bilmiyorum ama varsa böyle bir yaptırım, bunun kabul edilebilir yanı yoktur diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla FİFA’ nın sayısal anlamda, bir futbol takımına ait yönetim kurulundan daha az kontenjan sayısını belirten bir hükmü yoktur diye biliyorum.

Ayrıca; 18.000 seyirci kapasitesine sahip Osmanlı stadı tamamı boş olduğu halde Vanspor taraftarını stada almama kararları futbolun kural ve ahlakına aykırı olmalıdır. Spor ahlakı; sosyal, politik ve ekonomik ilişkilerini birleştirirken, saygı çerçevesi içerisinde anlayış ve hoşgörü ilkeleri çerçevesinde insan onuruna yakışır, sporcu, yönetici, antrenör ve taraftarlar tarafından oluşturulur.

Fair-Play ve futbol kurallarından uzak olan Ankaraspor yöneticilerinin yarattıkları sorun nedeniyle; Vanspor taraftarlarını maça (yaklaşık) 20 dakika başladıktan sonra tribüne alındılar.

Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı sayın Gülşen ORHAN, sayın Mehmet AVCI ve Akın Dincer ve yönetim kurulu üyeleri adeta birer taraftar oldular, “dışarda bir tek Vanspor taraftarı kalmayana kadar bizde protokolda ki yerimizi almayacağız” diyerek taraftarların arasından ayrılmadılar ve bu anlamda kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu yoğun çabaları sonrasında dış kapı açıldı, taraftarları stadın tribün dışında ki bir alana aldılar.

Taraftarlar alındıkları alanda yine dakikalarca bekletildikten sonra, kale arkası tribün kapısının kilidi balyozlarla kırılarak, kir ve çamurlarla örtülü koltukların olduğu ve hasır demirlerle örülü kapalı kafesi andıran bölümde maçı seyrettirdiler. Taraftar maçı seyrederken tezahürat yapmayı yasakladılar, arada yapılan tezahüratlara sık sık uyarı yaptılar.

Taraftar tribüne almasına aldılar ama maç çoktan başlamış ve Vanspor 1-0 mağlup duruma düşmüştü.

Taraftarların stada girmesinden kısa süre sonra Vansporun beraberlik golü geldi, 1-1 oldu. Gol sonrasında oyundan düşmeyen takım, maçın ilk devresinin uzatma dakikalarından gelen şık ve güzel bir gol ile 2-1 öne geçmeyi başardı, ancak maçın İkinci devresinin ilk dakikalarında yediğimiz talihsiz gol ile 90 dakika sonucunda başka gol olmayınca 2-2 berabere bitirerek 1 puanla Van’a döndük.

Futbol bu, takım kazanır veya kaybeder bu ayrı bir konu, hele bu saatten sonra kalan üç maç var, play-of şansımız oldukça yüksek ve devam ediyor. Teknik ekip veya futbolcular hakkında yorum yapmamızın doğru olmadığını düşünüyorum. Her ne olursa olsun, bu takım Van'a ait, bize ait, öz sermayemiz gibidir, Son maça kadar takımımızı desteklemek ve yanında olmak zorundayız. Vanspor'u seviyoruz, deplasmanda aldığı bir puan çok anlamlıdır, kendilerini kutluyoruz.

Ayrıca;

Maçın başka iki renkli taraftarları daha vardı;

Biri; Sayın Zahir KANDAŞOĞLU; stadın önüne gelirken arabasından inerek, her zaman alıştığımız o candan, içten samimi davranışlarıyla, gelen taraftarlarla tek tek tokalaştıktan sonra taraftarlar arasında tezahürat ve alkışlarla karşılandı.

İkincisi; Bölgede Zübeyir hocamızın antrenörlüğü eşliğinde birinciliği kazanmış 11-14 yaş arası genç “yıldız kızlar” adıyla mücadele eden voleybolcu kızlarımızdı. Bu kızlar maç boyunca hiç susmadılar, tezahürat yaptılar, tüm taraftarlar arasında büyük beğeni alarak alkışlandılar. Bu kızlarımız Ankara’da önümüzde ki hafta içinde yapılacak iki önemli müsabakaları vardır. Bunları takip ederek siz değerli okuyucularımızla paylaşacağım.

Son olarak;

Vanspor futbol maçında gerginliği yaratan Ankaraspor yöneticileri; TFF “Futbol Disiplin Talimatı, MADDE 2. Belirtilen disiplin kurulu;”

“II. Genel Hükümler – Disiplin Cezaları – Disiplin İhlalleri başlıklı MADDE 6-SORUMLULUK” ilkesinin 1, 2 ve 3 bendinde belirtilen hükümlerini aleni şekilde ihlal edildiği ve buna göre kulüp yöneticilerine belirtilen cezanın verilmesi gerekir diye düşünüyorum. (Bu tür müsabakalar her ne kadar stresi çok olan müsabakalar olsa da, fair-play kuralları geçerlidir. Sevgi, saygı, hoşgörü ve anlayış çerçevesinde birleştirici olmak hepimizin en başta görevi olmalıdır. Ülkemiz güzeldir, güzellikleri yaratarak yakışmak en güzelidir)

Saygılarımla…

Editör: TE Bilisim