ABD’de Joe Biden’ın Başkan seçilmesinin ardından Washington yönetiminin “AKP iktidarını Türkiye’de yeniden çözüm süreci için zorladığı” iddia edildi.Kulisten gelen iddialara göre, Joe Biden’ın seçilmesinin ardından ABD yönetiminin “AKP iktidarını yeniden çözüm süreci için zorladığı” görüşü de ağırlık kazanırken, “yeni bir çözüm süreci inşasının da hukuk yoluyla gerçekleşebileceği” ifade ediliyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’a düzenlediği ziyaret sonrasında kulislerde “Yeniden bir çözüm süreci mi başlıyor” soruları sorulmaya başlanırken, AKP “yeni bir çözüm sürecinin terörle mücadele eksenli olabileceğini” vurguluyor.

AKP’nin, “terörle mücadeleden taviz vermeden, yargı reform paketleri gibi adımlarla küskün Kürt seçmenleri yeniden AKP çatısı altında buluşturabileceği” ifade edilirken, buna örnek olarak da TBMM’de yasalaşan OHAL sonrası yasal düzenlemelerde başlangıçta öngörülen üç yıllık süre uzatımının bazı hükümlerde bir yıla indirilmesi gösteriliyor. Bu adımın “kısmen de olsa muhalefet ile AKP iktidarını uzlaştırdığı” değerlendiriliyor.

“Erdoğan, Kürt illerinde oy alamazsa sahada kaybedebilir”

Kulis iddiasına göre, AKP’de, “2023 seçimlerinde partinin Kürt bölgelerinden oy alamaması halinde, Cumhur İttifakı’nın sahada kaybedebileceği” hesaplanıyor.

Erdoğan’ın da bu nedenle ilk ziyaretlerini doğu illerine gerçekleştirdiğinin altı çiziliyor. Partide, Cumhur İttifakı ile birlikte ortaya konulan politikaların “AKP’yi Kürt seçmenlerden uzaklaştırdığı” yorumları da yapılıyor. Erdoğan’ın ise şimdiki hamlesinin, “AKP’ye küsen Kürt seçmenleri yeniden partisiyle barıştırmak olduğuna” dikkat çekiliyor. Ancak Erdoğan’ın, “bu hamleyi yaparken, asla terörle mücadeleden vazgeçmeyeceğinin” de altı çiziliyor. Erdoğan’ın en önemli işareti de “Diyarbakır ziyareti ile verdiğine” dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilisim