İran’ın taraslama tarzı evleriyle ün yapan tarihi Hewraman bölgesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girdi.

Çarpıcı dağ manzarası, eşsiz kültürü, kadim tarihi ve kendine özgü şehir mimarisi ile tanınan Hewraman bölgesi, bugün UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne oybirliğiyle kabul edildi.

Kademeli dik eğimli planlama ve mimari, kuru taş teraslarda bahçecilik, hayvancılık ve mevsimlik göç, farklı mevsimlerde ova ve yaylalarda yarı göçebelik Hewrami halkının yerel kültür ve yaşamının ayırt edici özellikleri arasında yer alıyor. Hewraman bölgesinde Paleolitik döneme ait eserler bulunmuştu.

Konuyla ilgili İran medyasına açıklama yapan Hewraman Bölgesi Kültür Merkezi Müdürü Puya Talibniya, UNESCO’nun başvurularını kabul ettiğini söyledi. Puya Talibniya, Hewraman’ın çok eskiye dayanan bir tarihi olduğunu ve bölgenin insan-çevre ilişkisinin önemli olduğunu vurguladı. Talibniya, UNESCO tarafından tescil edilen alanın 106 bin 307 hektar olduğunu belirtti.

Hewraman bölgesi, birçok tarihi yapı ve eski köyden oluşuyor. Bazı köylere 100 yıldan fazladır müdahale edilememiş ve bu köylerde yaşam devam ediyor. Ayrıca bölgenin yöresel lezzetleri halen varlığını koruyor ve insanlar eşsiz el işi ürünleri yapıyor. Bu ürünlere şehirlerden yoğun talep var. Bu da UNESCO’nun bölgeye önem vermesini sağladı.

Hewraman bölgesi Kirmaşan’ın Pawe, Ciwanro, Ruaniseru, Selas Bawecan, Meriwan, Serwawa ve Sine’nin Kamyaran şehirlerini kapsıyor.

Editör: TE Bilisim