Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde havaların ısınmasıyla, doğada kendiliğinden yetişen ve değişik şekilde tüketilen bitkiler şehir merkezindeki tezgahlarda yerini almaya başladı. Cengiz Topel Caddesi üzerinde satılan pancarların fiyatları geçen yıla göre 2-3 kat arttı.

'Geçen yıl 7.5 liradan sattığımız Kengeri bu yıl 20 TL'den satıyoruz'

Pancar satıcılarından Gulavi Çallı, "Geçen yıl 7.5 liradan sattığımız Kengeri bu yıl şuan 20 TL'den satıyoruz. Alo'yu 5 liradan satıyorduk geçen yıl bu yıl 15 lira oldu. Yani tüm otların fiyatı 2 kat artmış. Mazottan dolayı böyle oldu. Geçen yıl Şemdinli'ye 500 liraya gönderdiğimiz araç bu yıl 1500 liraya gidiyor" dedi.

'1 kilo Mendê 1 kilo domatesten daha iyi'

Pancarın şuan kendilerine Derecik ve Esendere taraflarından geldiğini belirterek, "Satışlar şuanda fena değil. 1 kilo domatesin fiyatı 30 liraya çıktı. Pancar, domatesten daha iyi çünkü hiç olmazsa doğada kendiliğinden yetişiyor. Daha doğal bir yiyecek. Bana göre 1 kilo Mendê 1 kilo domatesten daha iyidir" ifadelerini kullandı.

Hangi ot nerede kullanılıyor?

Kenger: Dikenli geniş yaprakları var. Kürt coğrafyasında oldukça yangın bir ottur. Yemeği yapılır, tek başına tüketilir ayrıca beyaz sütü toprağa gömülür, kuruduktan bir süre sonra çıkarılır. Kenger sakızı diye geçer.

Mendê: Peynir yapımında kullanılır, tek başına da tüketiliyor. Tereyağı ve yumurtayla da kavruluyor. Mendê cacık şeklinde de tüketiliyor.  Dohin adlı (yayla çorbasına benziyor) çorbaya katılır.

Siyabo: Yumurta ve tereyağı le kavrulur. Peynire katılır. Dohin çorbasına da konuyor.

Luş: Pilav ve çorbaya konuluyor.

Çorin: Bulgur ve pirinç pilavına katılıyor. Hakkari'nin meşhur yemeği Keledoş'a konuluyor.

Sîrik: Van ve Hakkari'nin otlu peynirinde kullanılan meşhur bir ot. Keskin bir kokusu ve tadı var.

Editör: TE Bilisim