Eşbaşkan adayları işsizlik, göç, ekolojik tahribatlar, kadınların soysal hayata katılamaması gibi birçok sorunu çözeceklerinin altını çizerek haftasonu yapılacak olan seçimlerde Tuşba ilçesini en az yüzde 70 oy alarak kazanacaklarını belirtti.
SON ÜÇ SEÇİMİN SONUÇLARI
Tuşba'da son 3 seçimde yani 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP oyların yüzde 44’ünü, 2018 seçimlerinde yüzde 57’sini ve son olarak da 14 Mayıs 2023'te Yeşil Sol Parti yüzde 54 oy aldı.
31 Mart seçimlerine sayılı günler kala siyasi partilerin ilçedeki seçim çalışmaları hız kazandı. Ak Parti, mevcut başkan yerine inşaat mühendisi Süleyman Oflas’ı aday gösterdi.
DEM Parti’nin adayları ise ön seçimle belirlenen Hanım Akkoş ve Ümit Keser oldu. Akkoş, daha önce Tuşba İlçe Eşbaşkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği görevlerinde bulunurken, sendikal çalışmaları ile bilinen Keser, kent konseyi başkanlığı yanısıra eski Van Büyükşehir Belediyesi Eş başkanlarından Bekir Kaya ile beraber çalıştı.
İŞTE O RÖPORTAJ…
SAHADA NELER GÖRÜYORSUNUZ BİR GÜNÜNÜZ NASIL GEÇİYOR?
Hanım Akkoş, “Sahada halktan müthiş coşku ve heyecan var. Sabah 9 gibi ilçe teşkilatına gelip ona göre programlara katılıyoruz. Esnaf ziyaretleri, çat kapı toplantı ev ve aile ziyaretleri ile devam ediyoruz.
Akşamları ise aile ziyaretleri ve ev toplantılarıyla devam ediyoruz. Halkta müthiş bir coşku ve heyecan var. Bizleri bağrına basan bir halk var. Çünkü bıktırılmış bir halk var. Kayyum sürecinde sindirilmiş ve bıkmış bir halk var. O yüzden bizden çok halkta o heyecan var. Bir an önce seçimin sandıkların gelmesi için gün sayıyorlar diyebilirim.
TUŞBA’NIN EN BÜYÜK SORUNU NEDİR SİZCE?
Ümit Keser, Tuşba ilçesi oluşturulurken Tuşba’ya bir çarşısı merkezi planlanmamış. Bu anlamda kentin en büyük fonksiyonu eksik kalmış, bizler bu konuda ciddi çalışmalar yürüteceğiz. Tuşba kendine gelecek Tuşba ilçe olma özelliğini tam anlamıyla oluşsun diye uğraşacağız. O ciddi bir eksikliği çözüme kavuşturacağız.
Tuşba’da bulunan tüm halkımız çarşı merkezi olarak İpekyolu ilçesine gidiyor. Orda sıkıntılarını çözmeye çalışıyor.
1 AYDIR ALANDASINIZ İNSANLAR NE İSTİYOR? TUŞBANIN NE GİBİ SORUNLARI VAR?
Hanım Akkoş, İnsanların ilk önce istedikleri şey kayyumların gitmesidir. Kayyumlar tarafından bu halk artık yönetilmek istenmiyor. Tuşba’nın sorunlarını biliyor ve o sorunlara hakimiz.
Kadın yoksulluğu hat safhada, Gençlerin eğitim öğretim ve işsizlik sorunları başı çeken sorunlardır.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILARI ÜZERİNE NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Hanım Akkoş, Ne yazık ki mahalle aralarında, mezarlık başlarında, Van’da uyuşturucu bağımlılığı 9 yaşına kadar indiğini görebiliyoruz. Bu kent için büyük bir sorun, bizler seçilmemiz durumunda bu sorunun çözümü ile ilgili çaba ve çalışmalarımız olacaktır.
Ümit Keser, 2016 yılında kent konseyinde başkanlık yaptığım dönem ikinci başkan Fikret Baransel tarafından gündeme getirilen uyuşturucu ile mücadele konusunu üzerinde baya durduk. 8 yıl önceden bugünü görebiliyorduk ve o günden beri de sürekli uyuşturucu bağımlıları arttığını gözlemleyebiliyoruz. Van’da uyuşturucu bağımlılığı yaşı 9’a kadar düşmüştür.
Kentler yaşayıştan bağımsız değildir
Kentler geri bırakıldığında ortaya çıkan durumdur. Kenti geliştiren iyiye götüren durumlar olduğunda bunlar da azalır.
160 BİN NUFÜSLU İLÇEDE ADAYSINIZ SON 3 SEÇİMDE 44-57 BANDINDA OY ALAN BİR PARTİSİNİZ ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE HEDEFİNİZ YÜZDE KAÇ OY ALMAKTIR?
Ümit Keser, 160 nüfuslu ilçede aldığımız oylar yüzde 44’ten 60’lara kadar çıkarmış bir partiyiz. Sahada ciddi bir coşku ve sahiplenme görüyoruz. Bu seçimde en az yüzde 70 oy alacağımızı düşünüyorum.
Derdimiz bu defa sandık başına gelmeyen binlerce seçmeni sandık başına getirip oy kullanmalarını sağlamaktır.
Hedefimiz ilçede yüzde 60’ların üzerinde oy almaktır. Halkın bizi kucaklaması ve selamını öyle görüyorum.
Bazı kesimlerde ciddi bir sessizlik var. Artık kayyum politikalarından bıkmışlık var. İlçede belki kaymakam vali kayyumu değil ancak Tuşba ilçemiz daha kötü bir durumdadır.
KADIN VE GENÇLER İÇİN NELER YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Hanım Akkoş, Tuşba’da kadın yoksulluğunu dile getirebiliriz. Kadınlar Tuşba’da eve kapatılmış yoksullaştırılmış bir durumdadır. Bizimde kadınlara yönelik projelerimiz olacak, kadınlara yönelik sosyal, hemde çalışma alanlarına çekebilecek projeler geliştireceğiz.
Kadın kooperatifleri başta olmak üzere kadın pazarlarına ciddi destek vermeyi planlıyoruz.
Kadınlar ve Gençler için Ekonomiye katkısı olacak kendi ekonomisini kazanabilecek şekilde projelerimiz olacaktır.
Tuşba hem sahil kenti hem de tarım alanlarının çoğunlukta olduğu bir ilçedir. Bizler bu şekilde Tuşba’yı hem hem tarım hem de turizme kazandırabilme hedefindeyiz.
Turizm derken günü birlik piknikçiler dışında Turizme kazandırabilme şeklinde çalışmalar yürüteceğiz.
İlçede tarım ve hayvancılığa desteklerimiz olacaktır. Mahalle mahalle geziyoruz. İnsanlar özellikle kırsalda ekin yapamıyor. Çünkü akaryakıt alamıyor. Çünkü o ekimin yapılacak masrafı karşılamayacağını düşünüyor. Bizler bu konuda çiftçinin yanında olacağız. Ekin yapmak isteyen tarım ve hayvancılıkla uğraşan yurttaşlara yakıt, indirimli su desteğinde bulunacağız.
HANIM AKKOŞ İLÇENİN KURTULUŞU TARIM VE HAYVANCILIK DEDİ SİZLER DE EK OLARAK TURİZM İÇİN NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ümit Keser, İlçemiz tarım ve hayvancılıkta ilimizin en iyi topraklarına sahiptir. 80 km yakın bir de sahil bandımız var. O sahil bandını ciddi turizme kazandıracak çalışmalar yürüteceğiz.
Bu bölgenin Diyarbakır’dan Batman’dan kendi iç turizmine hizmet etmeye başladığını biliyoruz. İranlılarla birlikte bu kentin ciddi bir turizm kapasitesi var.
Bizler bu kapasite ve gücü ortaya çıkarmaya çalışacağız. Adım adım olacak işlerdir. Orta ve uzun vade planlamalar yapacağız.
ÇARŞISI OLMAYAN BİR İLÇE AMA VAN SANAYİSİNİN EKONOMİSİNİN DE DÖNDÜĞÜ BİR İLÇE NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Ümit Keser, Çarşısı olmayan bir alandayız ama aynı zamanda merkez belediyenin merkezi olarak çalışan işçi sınıfının ağırlıklı olduğu bir bölgedeyiz.
Oto Sanayi sitesi, Kömürcüler sitesi, Organize sanayi bölgesi, Açık oto pazarı ve Hurdacılar sitesi bizim ilçemizin alanlarında bulunmakta, şehir anlamında bir tarafımızda göl bir tarafımızda dağ ve ortadan bölen tren yolu, bizim doğrusal gelişen bir şehirciliğe ihtiyacımız var.
1994 yılında ilimize göçle birlikte halk düzyol denilen yere yerleştirildi. Hiçbir altyapı olmadan bu yapıldı. İlçeye baktığımızda elimizde iyi bir tarım, hayvancılık ve turizm potansiyeli var.
Özellikte sıkıştırılmış bir anlamda hem halkın iç içe binalarda yaşadığı ancak bunlar doğru dürüst asfalt yol, çeşme, götürülmediğini görmekteyiz. Buralarda küçücük bir imar faaliyeti çaba yürütmeniz durumunda halk sizi kucaklayacaktır.
HALK TEMEL BELEDİYECİLİK HİZMETİ ALMAK İSTİYOR
Hanım Akkoş, Halkın çok büyük beklenti ve istekleri yok, Halk temel belediyeciliğin hizmetlerini almak istiyor. Yol ve Su sorunu, alt yapı, üst yapı, sorunları giderilirse inan ki bu halk yönetenleri bağırlarına basacaktır.
Halkın ilçede çok büyük de bir beklentisi yok, Tuşba’da Mahalle, esnaf veya köyleri gezdiğimizde Su, Alt Yapı ve Yol sorunları devam ettiğini bunların çözümünü istiyorlar. Halk kısacası temel hizmetlere susamış ve temel hizmetleri istiyor ve bekliyor.
İlçede göçün önüne geçebilmek adına da tarım ve hayvancılık konusunda desteklerimizin olacağını tekrardan söylemekte yarar var diyorum.
SEÇİLMENİZ DURUMUNDA İLK PROJENİZ NE OLUR?
Hanım Akkoş, Yol, çeşme, su belediyeciliğin temel hizmetleridir. Biz gelir gelmez kadın ve çocuklara dönük projelere ağırlık vereceğiz.
SON OLARAK NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
Hanım Akkoş, İlçede kadınları ekonomik olarak güçlenmelerini istiyoruz bunu yaparken de çocuklarının barınma sorununu çözmek için ilk etapta kreşler açacağız.
Kadınları çalışma sosyal alanına çekmeye çalışırken o çocukların kalabileceği yerlerinin olması gerekiyor.
Ümit Keser, Eş başkanımız Hanım Akkoş 3 dönemdir Tuşba’da girmediği ev kucaklaşmadığı aile yok. Tuşba ve bizler için büyük bir şans. Bu da beni sevindiriyor. Bahs ettiği gibi kadın eşitlikçi, kadın özgürlükçü, çabanın en büyük çalışan eş başkan adayımız olacak diye düşünüyorum.
Son olarak önümüzde seçimler var. Kim etrafta ne kadar tanıdığı varsa mutlaka ulaşsın. Sandığa gelme oranı artsın. Bu sefer alınacak oyun ülke çapında barışa, tüm kayyumların gitmesine ve yerel yönetim hizmetine tekrardan halkın tanışmasına vesile olacağını düşünüyorum. Bu anlamda o gün herkesin gelip oyunu kullanmasını istiyorum.
Hanım Akkoş, başkanımız da dile geçirdi son 3 günümüz kaldı bu son 3 günde kadın ve gençlere çağrımızdır. Herkes kendi etrafındaki kendi akrabasını il ve il dışındaki akrabalarını, okumak veya çalışmak için il dışına giden gençlerimizi mutlaka ama mutlaka bu seçimde gelip oylarını kullanıp iradelerine sahip çıkmalarını istiyorum. Kadınlardan da büyük bir destek beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Kadınlarla birlikte kendimizi ve kentimizi birlikte yönetelim diyorum.
İMKANI OLMAYAN BATIDA OLAN GELEMEYEN SEÇMENLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMANIZ VARMIDIR?
Hanım Akkoş, Bizim hareketli seçmen çalışmamız var. Durumu olmayan gelemeyen dışarıda çalışan gençler öğrenciler ve işçiler için hareketli seçmen çalışmamız var. Bulundukları yerde il ilçe yönetimlerimize veya telefon üzerinden bizlere ulaşabilirler. O şekil biletlerini kesip seçimden sonra tekrardan gönderebiliriz.
ÜMİT KESER KİMDİR?
İstanbul'da 1968'de doğan Ümit Keser, 1990'da Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği bölümünden mezun oldu.1999 yılına kadar Van Belediyesi İmar İşleri Müdürlüğünde çalışan Keser 2000 yılında HADEP Van İl Sekreter Yardımcısı olarak görev yapmaya başladı. 2003 yılında GÖÇ-DER Van Şube Başkanlığına seçildi. 2008 yılında DEHAP Van İl Başkan yardımcılığı görevini yürüttü. 2009 yılında DEHAP Van Belediye Başkan aday adayı olan Keser, 2010 yılında TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği görevini yaptı. 2012 yılında Van Kent Konseyi Başkanlığına seçilen Keser, 2016 yılında Van Büyükşehir Belediyesine kayyım atanıncaya kadar bu görevi yürüttü. Harita Kadastro Mühendisleri Odası Van bölge Temsilcisi olan Keser'in belediyecilik ve yerel yönetimler alanında yayınlanmış birçok makalesi ve röportajı var.
HANIM AKKOŞ KİMDİR?
Hanım Akkoş, 1980 yılında Hakkari’de doğdu. 1994 yılından beri Van’da yaşayan Akkoş, 2008-2016 yılları arasında partisinin mahalle ve kadın çalışmalarında yer aldı. 2016'da HDP Tuşba İlçe yönetimine giren Akkoş, üç dönem Tuşba İlçe Eşbaşkanlığı yaptı. Evli ve 5 çocuk annesi olan Akkoş, Tuşba Belediye Meclis üyesi.