Van Valisi Ozan Balcı ile İller Bankası Genel Müdürü Recep Türk'ün imzaladığı protokol ile Van'a 38,5 megawatt büyüklüğünde 32 Milyon Euro (yaklaşık 1 Milyar TL) değerinde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulacak.
 

GES Projesi ile her yıl Van Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 300 Milyon TL ek gelir sağlanacak. Sağlanacak gelir ile Van halkına yönelik kamusal yatırımlar yapılacak.

Ayrıca Van Büyükşehir Belediyesi'nin ulusal elektrik dağıtım firmasından aldığı 300 Milyon TL'lik elektrik, kurulan GES'ten elde edilecek.

Van'da inşaat, mobilya ve dekorasyon fuarı açıldı Van'da inşaat, mobilya ve dekorasyon fuarı açıldı

İmza törenine Van Valisi Ozan Balcı, Van Milletvekilleri Kayhan Türkmenoğlu, Burhan Kayatürk, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Özvan, Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü (VASKİ) Ülker Cem Kaplan hazır bulundu. 

Projede emeği geçen herkese teşekkür eden Van Valisi Ozan Balcı, "Van Büyükşehir Belediyesi'nin yapacağı bu güzel yatırımın Van'ımıza, Vanlı hemşehrilerimize, memleketimize ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum." dedi.

0T0A1570 (1)

GES Nedir, Güneş Enerjisi Santrali Nedir?

Bilindiği üzere güneşe enerjisi en temiz yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki, güneş enerjisi nasıl üretilir? Güneş enerjisi, güneş panelleri sayesinde güneş enerji santrallerinde üretilmektedir. Güneş enerji santralleri (GES), güneş ışıklarından gelen enerji parçalarını elektrik enerjisine çeviren santrallerdir. GES’lerde kullanılan paneller oldukça büyüktür. Mantık olarak güneş enerjisi ile çalışan hesap makineleri ile benzerdir. Fakat güneş enerji santrallerinde büyük güneş pilleri kullanılmaktadır. Bu pillerin ana maddesi, galyum arsenittir ve kristal silisyumdur. Güneş panellerine gelen ışıklar, paneller sayesinde enerjiye dönüştürülerek büyük güneş pillerine veya akülere depo edilmektedir. Bunu yapan sistemlere ise Güneş Enerji Santrali (GES) denilmektedir. GES, güneş enerji santralinin kısaltılmış halidir.

Güneş enerji santralleri kurulum olarak maliyetli olsa da, kullanılacak malzemeye ve tesisin, büyüklüğüne, zemin özelliklerine ve coğrafi konumuna göre farklılık göstermektedir. Temiz, depolaması kolay ve sınırsız bir kaynak olduğundan dolayı günümüzde sıklıkla güneş enerji sistemlerini görmekteyiz.

Editör: İshak Kara