Kurban Bayramı, hem kültürel hem de dini açıdan bizler için oldukça önemlidir. Ancak bu dönemde beslenme alışkanlıkları değişebilir, özellikle et tüketiminin artması sindirim sorunlarına veya kilo artışına yol açabilir.
Van gibi Doğu Anadolu’da yaşayan bir birey için yerel alışkanlıkları da dikkate alarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir bayram beslenmesi ve et kullanımı hakkında önerilerde bulunmaya geldim.
Sabah kahvaltısı atlanıp ağır kavurma ile başlanmamalı. Bunun yerine peynir, zeytin, yumurta, tam buğday ekmeği ve bol yeşillikle hafif bir kahvaltı yapılmalı.
Kurban bayramında hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra ana öğünlerde et yiyebilirsiniz. Kurban eti bayram boyunca şifalı olarak kabul edilir. Bu yüzden yiyebiliyorsanız ana öğünlerde et tercih etmekte fayda vardır. Ama tatlı tüketimine her zaman dikkat etmeliyiz.
Kurban eti kesildikten sonra hemen tüketilmemelidir. En az buzdolabı koşullarında (0-4°C’de) 12-24 saat dinlendirilmesi, etin hem lezzetini hem de sindirilebilirliğini artırır. Hemen tüketilen taze et, mide asidini artırabilir, hazımsızlık, şişkinlik ve reflüye neden olabilir.
Etin yanında süt, ayran, yoğurt(süt grubu) tüketmemeliyiz. Hem sindirimi zorlaştırır hem de demir emilimini azaltır. Etin yanında limonlu salata ile hem porsiyon kontrolü sağlar hem de demir emilimini arttırabiliriz.
Van ve çevresinde sıklıkla yapılan kızartma ve kavurma yöntemleri yerine daha sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir: Izgara, haşlama, fırında pişirme veya döküm tavada yağsız pişirme yöntemi kullanalım.
Eğer kavurma yapılacaksa kendi yağında pişirmeliyiz. Bu daha kolay sindirime yardımcı olur. Pul biber, defne yaprağı, ardıç yaprağı, sarımsak, soğan, zencefil, kekik, kimyon ile pişirilen etin besin değerini zenginleştirebilirsiniz. Baharatları pişmeye yakın ekleyebilirsiniz.
Eti ızgara yapacaksanız et ile ızgara ateşinin arasının çok yakın olmamasına (15 cm’den kısa) etin kömürleşerek kanserojen madde üretmemesine özen gösteriniz. Et tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Yanında ekmek, bulgur veya kepekli pirinç pilavı ve salata tüketerek et tüketim miktarı dengelenmelidir.
Kaçınılması Gerekenler ise; aşırı tuz ve baharatla pişirmek, etleri çok yüksek ateşte yakarak pişirmek (kanserojen bileşen oluşabilir) ve etin yanında hamur işi (lavaş, pilav, börek) gibi karbonhidratları çok tüketmek.
Gazlı içecekler kesinlikle tercih etmemeliyiz. Yemekle beraber sıvı tüketimi mide suyunu seyrelttiğinden içecek tüketimine dikkat etmeliyiz. Gittiğimiz yerlerde soda isteyebiliriz.
Hazımsızlık için kekik, zencefil, adaçayı ve nane çayını içebiliriz 1 şişe maden suyu içine çay kaşığı ucuyla toz zencefil + karabiber ve yarım limon sıkıp içelim.
Günde en az 8-10 bardak su içilmeli.
Çay ve kahve tüketiminde aşırıya kaçmamaya çalışalım.
Bayramda ziyaretler yoğun olsa da günde en az 30 dakika yürüyüş yapılmalı.
Kurban telaşı arasında hareketli kalmaya çalışmak (merdiven çıkmak, kısa yürüyüşler) sindirime yardımcı olur.
Van’da yaşayan bir birey, Kurban Bayramı’nda hem dini vecibelerini yerine getirip hem de sağlığını koruyabilir. Etin dinlendirilmesi, sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi, dengeli öğünlerle etin tüketilmesi ve fiziksel aktiviteyle desteklenmesi sürdürülebilir ve bilinçli bir beslenme düzeni oluşturur. Sağlıklı ve bilinçli bir bayram geçirilmesi dileği ile kurban bayramınız mübarek olsun...