Ramazan Bayramı, sevdiklerinizle bir araya gelip geleneksel lezzetlerin tadını çıkarmak için harika bir zaman olsa da, dengeli beslenmeye dikkat etmek genel sağlığınız için önemlidir. İşte bayram sofralarınızı hem lezzetli hem de sağlıklı hale getirecek bazı ipuçları:
Ramazan sonrası bayramda oruç süresince sindirim sistemi bir süre dinlenmiş olacağından, vücuda fazla yüklenmeden, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenmek önemlidir. Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb) gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli sorunlara yol açabilir. Bayramı, ramazan öncesi beslenme düzeninize döneceğiniz geçiş günleri gibi düşünebilirsiniz. İlk güne hafif beslenerek başlayıp bedeninizi alıştırarak yemek yemeli, üçüncü gün tüketiminizi ilk güne oranla biraz daha artırarak normal beslenme düzeninize geçiş yapmalısınız.
KAHVALTI
Bayram sabah proteinden zengin hafif bir kahvaltı yaparak güne başlayın ve gün boyu öğün atlamamaya çalışın. Kahvaltıda muhakkak sizi gün içinde daha uzun tok tutacak yarım yağlı peynirle, yumurta, tam tahıllı ekmekler ve domates salatalık maydanoz gibi sebzeleri tüketmeye çalışın. Yağlı ve kızartılmış kahvaltılıklardan olabildiğince uzak durmaya çalışın.
ARA ÖGÜN
Ramazan süresince oruç tuttuğumuz için normal yemek düzenine geçtiğimiz zaman psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. Bunun olmaması için, uzun süreli açlıklardan kaçının. Aç gidilen her ziyarette kendinizi kontrol edemeyip yiyeceğinizden daha fazla tüketim yapma olasılığınız var. Bu sorunlarla karşılaşmamak için protein yönünden zengin bir öğün yapıp gidilmelidir. Bir diğer önerim de çiğnemek ve azar azar yemek çok önemli. Yavaş yemek, her lokmanın tadını çıkararak aşırı yeme riskini azaltır. Böylece sindirim sisteminiz de daha rahat çalışır. Günü normal bir şekilde planlayın ve aşırı ısrarcı olmayın. Gün içerisinde ziyaretlere gideceğiniz zaman porsiyonlara dikkat edin. Özellikle tatlı konusunda ikramı geri çeviremiyorsanız bir parça tadına bakabilirsiniz. Gittiğiniz yerlerde bütün ikramları yemek zorunda değilsiniz. Kendinize uygun ve canınızın çektiğini seçebilirsiniz. Eğer alternatifleriniz varsa daha hafif daha sütlü olan tatlı gruplarını tercih edebilirsiniz. Unutmayın ki aşırı bir tüketim bayram süresince hazımsızlık ve mide problemleri yaşamanıza sebep olacaktır.
AKŞAM YEMEĞİ
Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif içeriği yüksek sebze tüketimine ağırlık verilmesi akşam yemeği için daha uygundur. Kızartmalar yerine fırın haşlama ya da ızgara yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Bayram için hazırlanan değişik türde yemeklerin çok fazla karıştırılmasından yana değilim. Ve ayrıca Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemek Ramazan’dan sonra gece yemek yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemesine dikkat edilmesi gerekiyor. Gece geç saatlere kadar bir misafirlikte bulunduğunda belirli bir saatten sonra artık var olan ikramları tüketmemeye dikkat edin.
SIVI TÜKETİMİ
Günde yaklaşık olarak 2- 2,5 litre su içmeye çalışılması gerekiyor. Bayram ziyaretleri sırasında aşırı miktarda çay ve kahve tüketimi olması çarpıntı ve mide problemlerine sebebiyet verebilir. Günde 8 - 10 bardaktan fazla siyah çay ve iki fincandan fazla kahve tüketmemeye çalışın. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğini unutmayın hatta bunların diüretik etkileri olduğunu ve vücuttan sıvı kaybına sebep olduğunu unutmayın.
AÇLIK - TOKLUK
Bayramda tokluk hissi rahatsız etmemeli.
Ziyaretlerde yeme konusunda ısrar edilmemeli.
Yemeğinizi yavaş tüketerek tokluk derecenizi daha iyi anlayabilir, fazla besin tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
1: Kontrolsüz açlık
3: Biraz aç
5: Nötr
7: Rahat tokluk
10: Acı veren tokluk
4-6 seviyesinde bir açlık türü sizi gün içinde daha hafif, iyi ve kontrollü olabilirsiniz.
Bu öneriler, bayram coşkusunu yaşarken sağlıklı beslenme alışkanlıklarınızı da sürdürebilmeniz için genel bir rehber niteliğindedir. Unutmayın, bayramın amacı hem sevdiklerinizle keyifli zaman geçirmek hem de bedeninizi dinç tutmaktır. Afiyet olsun!
Herkese mutlu ve sağlıklı bir bayram dilerim!