Van’ın Heybesi: Gündem Cilo Sat Gölleri Festivali

Bayram tatili fırsat bilerek önce aile ziyareti sonra da bu sene 5. Düzenlenen Türkiye’nin en yüksek festivaline katılma şansı yakaladık.

4 bin 135 rakıma sahip Cilo Dağları ve Sat Buzul Göllerindeki festivale, gittik gitmesine de gitmez olaydık.

Cilo Dağları, Sat Buzulları ve Şelalesi harika ama bu sene 5. Yapılmasına rağmen organizasyon sıfır idi.

Ailecek gittiğimiz festivalin ilk günü dağları kötü yollardan dolayı aşamayarak geri dönmek zorunda kaldık.

İkinci gün şansımızı deneyelim dedik yine festival alanına ulaşamadık ancak 2 saatlik bir yürüyüş sonucu festival alanına ulaşabildik.

Siz insanlara Hakkari’de hayat var diyerekten festival alanına çağırıyorsunuz. Yol yok güvenlik üst düzeyde ama kimsenin kimseden haberi yok.

Basın mensubu olmamıza rağmen alana aracımız alınmadı. Çok önemli değil aracımızın içeri alınması ancak organizasyon tam bir fiyaskoydu.

Siz siz olun halkın sesini dinleyin yoksa bugün bir gelen daha gelmez oraya kimsede canına susamadı.

1 Temmuzda başlayan Festival 2 Temmuz Pazar günü 5 gibi sona erdi.

Yurt içi yurt dışından binlerce insan adete alana akın etti.

Birinci gün Hakkari Belediyesi sanat topluluğu konseri ile start verilen Cilo Fest Tuğçe Kandemir konseri ile son buldu.

Hakkari Valiliği ve Yüksekova Kaymakamlığı organizasyonunda düzenlenen Cilo Fest için Hakkari, Hakkari olalı böyle yüksek katılımlı bir festivale tanık olmadı diyebilirim.

 Ancak böyle olacaksa da bu son olsun.

Günler öncesinde duyurusu yapılan Festivalin yolunu festival günü düzeltmek kimin fikri çok merak ediyorum. O festival alanına gelen kişi sayısı kadar insanda o yolu çıkmadan yani festival alanına gelmeden geri döndü.

Yıllardır bu meslekteyim ilk defa böyle bozuk bir organizasyona denk geldim. İlk olsa anlarım be arkadaş ama bu 5. Festival. Hakkari festival kenti yapacağız diyorsanız bu yazdıklarımı bir yerlere not alın, gelecek sene aynı sorun sıkıntıları yaşamayın.

Su sorunu ilk günden son saate kadar vardı. Ve bir su 10 liraya satılmamaldı!

Seyyar tuvalet rezaleti ayrı bir konu, hem yetersiz hijyen ortamından uzaktı.

Yol çilesine yakından tanık olan biri olarak eğer siz gerçekten o kentin Turizm başkenti veya Festivalleri ile anılmasını istiyorsanız önce yol medeniyettir diyerek yola koyulmanız gerek.

Binlerce aracın geldiği alana yüzlerce araç da yollar kötü çıkamayız diye festival alanına 10 kilometre kala geri dönmek zorunda kaldılar.

Çoğu araç dönüşte Sanayi yolu tutacak çünkü o yola giden her araç aşağı geri döndükten sonra rahat bir nefes aldılar.

Tehlikeli yolculukta son viraja girenler sevinemediler.

Aşağıda bir güvenlik sistemi dillere destan, canı istediğini çıkarıyor istemediğini aracını burada bırak yürü denildi. Ve insanlar hele ki ikinci gün gelen yüzlerce insan 3 kilometre dağdan ve yoldan yürümek zorunda bırakıldı. Bunun yanında aileleriyle gelen ve gece konaklayanlar ise battaniye eşyalarını sırtlayarak alana götürmek zorunda kaldılar.

Festival alanına ulaşmak isteyen 7’den 70’e çoğu insan bu duruma isyan etti.

Ali ekmen isimli vatandaş, bir daha sat gölüne gelmeyeceğim. Ailecek rezil olduk. Milletin halini görüyorsunuz yaşlısı kadını çocuğu var. Konaklama yapmak isteyenler var. Aşağıdan dağı çıkarak yürüyerek geliyorlar. Yeme içmesi yatması bu eşyalarını sırtına alaraktan festival alanına geliyor.

Bari insan aşağıya birkaç araç bırakır vardiya sistemiyle insanlar festival alanına taşınabilirdi. Ama herkes reklam peşinde olduğu için kimse vatandaşla ilgilenmedi.

İrfan Aslan ise, Araba ve festival alanına arasında 3-5 kilometre yürümek zorunda kaldık. 2 gündür çektiğimiz rezaleti kimse çekmedi. Hadi biz kendimizi geçtik, yaşlılar kadınlar çocuklar ne yapsın.

İnsanı olarak hiç bir şey yok, Bize yapılan muamele sıfır. Tövbe kimse daha gelmez buralara. Yolları zaten söylemeyeceğim 2-3 viraj var arabalar orada pert oldu.  Her virajda 200-300 araç kaldı. Herkes şikayetçi bayanlar yaşlılar için düzenli tuvalet yok. Çok kötü her sene güzel geçiyordu bu sene tam bir fiyasko diyebilirim.

Gece 21 sonrası müzikler kesildi gruplardan tepki gelmesine rağmen etkinlik bugün sona erdi diyerek adeta festival’in ilk günü saat 21’de sona erdi.

Gazeteciler ayrı bir konu Hakkari’den ve dışardan gelen gazeteciler konaklama, yeme-içme ve ulaşım konusunda kimse yardımcı olmadı desek yeridir. Ama bilmeleri gereken bir şey var onlar orda istediği kadar festival yapsın enformasyon olmadı mı boşa sat göllerinde kürek sallarlar.

Gazeteciler hiçe sayıldı, yer verilmedi ulaşım bile sağlanmadı herkes kendi imkanlarıyla alana gelmek zorunda kaldı.

Ülkenin dört bir yanından insanlar adeta festival alanına akın etmişti. İran, İrak, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Van, Şırnak’tan gelen yüzlerce kişi aynı konuyu tek ağızdan dinlendirdi bu şekil olursa seneye gelemeyiz.

Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı festival çok şükür ki kazasız bitmesi en önemli durumdur.

Önceki yıllarda yaşayan ve 6 öğretmenimizin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan başka bir olaya tanıklık etmek istemiyorsanız bir sonraki festivale daha iyi hazırlık yapmanız gerekecektir.

Güvenlik ve Şemdinli’den gelen gruplar arasında yaşanan kısa süreli gerginlik olmaması gereken görüntülerdi. İnsanlar oraya stres atmaya geliyor. Asker güvenlik güçlerinden azar işitmeye değil.

Halk bu festivali sahiplenirse ancak festival kenti olursunuz yoksa halka kötü muameleyle oraya insanları getirtemezsiniz.

Festival alanına yön tabelası çok şükür hiç yoktu. Dışardan gelen bir çok araç Dağlıca ’ya kadar gitti diyebilirim.

Elbette bütün bu saydıklarım Cilo Sat Dağlarını, Gölü ve Şelalesini gölgeleyemez. Böyle bir güzellik daha önce görmemiştim desem yeridir.

Her şeye rağmen emeği geçen herkese teşekkürler. Dilerim bu yazdıklarım dikkate alınır ve gelecek seneye oraya 15 bin değil 100 bin insan gelir.

Valilik ve Kaymakamlıktan özel isteğim gelecek sene ve gelecek nesillere temiz bir gelecek adına cilo sat gölü etrafının çöplerden temizlenmesini istiyorum. 

Kalın Sağlıcakla